mathjax

Salı, Ağustos 04, 2009

Adil kullanım palavrası

Uzun zamandır yazmak ve tepkimi iletmek istediğim bir konuydu bu, az önce tekrar televizyonda reklamlarını görünce dayanamadım. Kısaca, son kullanıcıyı kandırma taktiği demek doğru olur sanırım. Çünkü, herşey ayrıntılarda gizli.

Bu yazıda kısaca TTNet'i ele örnek vereceğim, diğerleri de zaten TTNet'i örnek alarak benzer hizmetleri vermeye başlıyorlar. TTNet'in yeni kampanyasında 8 Mbps'e kadar hız diye "sözde" hızlı internet satmaya çalışıyor. "Sözde" çünkü mevcut bağlantı hızımız 1 Mbps olmasına ve sadece akşamları kullanmıza rağmen 4 Gb'lık paketi her ay aşmaya başladık. Burada en önemli etken, internet sayfalarının daha fazla medya-etkin (zengin-içerikli) olmasından kaynaklanmaktadır. Birçok bilinçli ve Firefox kullanıcısı AdBlockPlus ve NoScript eklentileri ile gereksiz internet veri akışını engelleyebilir ama toplumumuzun çoğu için bu pek mümkün değil.

Aklıma Gopher kullandığımız günler geliyor da, bugünkü hızlı(!) internetin ne kadar hızlı olduğunu ve tüketim çılgınlığı(!) kapsamında ne kadar gereksiz(!) kullanıldığını o kadar bariz bir şekilde görmemize rağmen kimseye anlatamamıza şaşıyorum.

Gelelim işin özüne... 1Mbps hızla ayda 4Gb kotayı sıradan bir şekilde aşabiliyorsam, 8Mbps hızla yaklaşık ne kadar veri transferi gerçekleşebilir? Düz mantıkla cevap verecek olursak, 4x8=32Gb olur. Ama, bu limit aşımı demek... O zaman ne yapalım? Hemen limitsiz tarifeye geçelim ve bu hızlı internetin avantajlarından bilgi çağının gerektirdiği şekilde yararlanalım. Bunun için TTNet, 2 farklı paket sunmuş: NetLimitsiz ve 8Limitsiz. Biri ayda 49 TL ve diğeri 99 TL. Ama, birincisi NetLimitsiz, "adil kullanım" aldatmacasına dahil bir paket. Ayda 15 Gb'lık limiti aştığınız anda, hızınız 512 Kb'a düşüyor... Nerede 8 Mbps, nerede 512 Kbps=0,5Mbps! Tam 16'da 1'i... 16 kat daha yavaş!

Mesela, 3G ile hayatımıza giren görüntülü görüşme mevzuu, sohbet ortamlarındaki görüntülü görüşme sırasında dakikada 12-15 kare gösterirken, şimdi 30+ ve daha yüksek çözünürlüklü (kaliteli)  video-iletişimler ve içerikli paylaşım sitelerindeki gömülü-video (facebook gibi) kliplerindeki daha kaliteli aktarımlar ve dahası 3 boyutlu video görüntülerinin paylaşılmasıyla gereken veri transferi miktarı da hızlı bir şekilde artıyor.

Bu durumda, gerçekten ihtiyacınız olduğunuzda 15 Gb'lık "adil kullanım hakkı" hemen sizi sınırlandıracak ve hızınızı 512 Kbps'e düşürecek. Bu durumda 2 katı ücret ödeyerek daha üst bir tarifeye geçmeniz kaçınılmaz olacak. Peki, bu sınırı (15 Gb) doldurmuyorsanız? O zaman zaten bu pakete ihtiyacınız yok demektir. Çünkü 8Gbps, vaadedilen hız değil, sadece üst sınır. Altyapı şartlarına göre değişebilir, yani herkesin (ve sizin) bağlantı kurmayı tercih ettiğiniz yoğun saatlerde yine 1-2 Mbps (belki biraz daha hızlı) olarak hizmet alacaksınız. Yani, gereksiz ve aldatmaca!

Kısaca, NetLimitsiz yerine aynı fiyata 1Limitsiz'i veya 2Limitsiz'i tercih edin. İleride bu bağlantı tercihini de kaldıracağını düşündüğüm TTNet'in yeni bağlantı çeşidine (ve bu "adil kullanım" aldatmacasına başvuran diğer servis ve hizmetleri) hiçbir şekilde tavsiye etmiyorum. Bilinçsiz müşteriyi kandırmaktan öte görmüyorum bu tarifeleri...

Belki de ben çok tutucu olmaya başladım, bilemiyorum :(