mathjax

Pazar, Kasım 15, 2009

Wave 2

Az önce Wave'in öğrendiğim yeni bir özelliğini paylaşmak istedim. Aslında, biraz daha bekleyip, genel bir tanıtım yapmayı istiyordum Wave hakkında ama bu özellik yüzünden gerçekten çok heyecanlandım.

Wave yazılarına genellikle "blip" deniyor, ya da wave ve içindeki her bir başlığa "wavelet". Arkadaşlarınızla ortak (ve eşzamanlı) bir blip hazırlayabiliyorsunuz. Herkes, diğerinin yazdığını karakterlere basarken eşzamanlı görüyor ve birbirinin yazısını değiştirebiliyor, saniyesi saniyesine. Bunlar, Wave'in bilinen özelliklerinden.

Az önce öğrendiğim ise, bunu "public" yapabilmeniz! Yani, bir blip açın, "public" (yani herkese açık, kamu malı) yapın, sonra insanlar (tanıdığınız/tanımadığınız) gelsin ve ortaklaşa devam edin! Gerçekten çok önemli ve çok başarılı. Forum sayfalarındaki gibi beklemek yok, herşey anlık! Ayrıca, sonu gelmez yüzlerce sayfa tekrarlara da gerek yok. Yanlış yerleri ya da değiştirilmesi gereken yerleri, birileri "edit"leyerek ilk blip'i son versiyon haline dönüştürebiliyorsunuz. Bunların çoğunu forum sayfalarında da yapmak mümkün, biliyorum (özellikle "moderated"/yönetilen forumlar için) ancak bu Wave'deki çok daha mükemmel ve herşeyi bir arada veriyor. Wikipedia gibi açılımlar da mümkün. Zaten robotları şimdiden kullanımda!

Wave, aslında, tüm paylaşma ve/veya haberleşme alışkanlıklarınızı değiştirecek. Kullanmaya başladıkça, insanın düşünme şekli de değişiyor ve yeni kullanım alanları yaratmaya başlıyorsunuz. Bu ifadeyi aslında tanıtım videosunda (80dak) duymuştum ve önce anlamamıştım, ama biraz işin içine girince gerçekten de yeni bir internet anlayışıyla karşı karşıya olduğumuzu anladım.

Yeni özellikleri, fırsat buldukça, anlatmaya devam edeceğim.

Cumartesi, Kasım 14, 2009

Google Wave

Bugün, yeni hesabıma bir göz attım. Gerçekten heyecan verici. Geleceğin interneti (ve haberleşme) çok farklı olacak. Chrome OS hakkında da fikir veriyor.

Wave, aslında bir tür arayüz. Herşey html tabanlı ama Robotlar, Aygıtlar (Gadgets), Federasyon yapısı, ve tüm diğer eklentiler, ihtiyaç duyulan hemen herşeyi yapmanıza imkan veriyor (verecek).

Tweet'lerinizi ya da Blog sayfanızı buradan yönetebilir ve takip edebilirsiniz.

Hazırladığınız belgelerde, LaTeX kullanabilirsiniz.

Otomatik çeviri ve/veya düzeltme yapmak da mümkün. Hele demoda gösterilen şu örneğe bakın: Yazılan metin "Icland is an icland" ve otomatik düzeltilmiş hali ise "Iceland is an island". Tabii, bu Wave'in bir özelliği değil, sadece bir Robot.

Birkaç yıl içinde, blip (Wave'in mesajları) kullanımı normal mail kullanımını geçebilir. Etkin bir Wave için gereken sadece bir tarayıcı (browser) ve "hızlı" bir internet (bilgisayar değil).