mathjax

Pazartesi, Aralık 07, 2009

Yarı Final Cevapları

Sayfayı ziyaret edenlerin sayısına bakınca, cevapları vermeyi uygun buldum. Sorular, ancak TZV tarafından açıklanabilir:

1) Daha önce vermiştim: 9638147250.
2) Döndürerek mümkün 5x5 sol alt köşede, 1x9 en üstte sola dayalı, 7x1 en sağda yukarıya dayalı. Gerisini çıkarmak herhalde zor olmasa gerek...
3) Olasılık: 4/5=0,8.
4) İşlem sorusu: -41 anahtardı. Gerisi kolay şekilde çıkıyordu. Merkezdeki siyah kare, parçalardan bağımsızdı.
5) 2010 => a)1 b)501
6) a) b) c) d) e)İYİLİKSEVER f)
7) Kısmen kolaydı, çizim yapmak gerekiyor: Satırlar; OOOX - OOOX - XXXX - OXOO
8) Yaş sorusu: 32, 40, 28.
9) Sol üst köşe ve sağ alt köşedeki 3 tane.
10) SİRK, BİNA, KULAÇ, AYLIK.

Pazar, Aralık 06, 2009

Yarı Final

Bugün, Oyun-2009'un yarı finali vardı. İlk defa kendimi finale çok yaklaşmış hissettim.

Öncelikle, bu sene İzmir'deki yarı final İzmir Türk Koleji'nde yapıldı. Katılımcıların yaş ortalaması geçen yılların aksine, oldukça düşüktü. İlköğretimden öğrencileriydi katılımcıların neredeyse tamamı. Saçları kırarmış ve/veya dökülmüş bizlerden sadece birkaç kişiydik koca salonda.

İTK'nın sınavı yemekhanede yapmasını biraz yadırgadık doğrusu. O kadar büyük ve prestijli bir okulda tüm yarışmacıları bir salonda toplamak ne kadar doğru bilmiyorum. Neyse ki, pek sorun yaşanmadı.

Bir dernek tarafından yapıldığı ve gönüllü yarışmacıların sınava (yarışmaya/oyuna) girdiği düşünülürse, başarılı sayılabilir...

Sorular, eleme sorularının aksine çok daha kolaydı. Geçen sene 4 soru cevaplayabilmişken, bu sene neredeyse soruların tamamını çözüyordum. Neredeyse diyorum, çünkü birinci soruyu heyecan ve acelecilikten dolayı 9638147250 olarak yanıtlamak yerine 9638527014 cevabını yazdım. Sonuçlar, sadece cevaba göre değerlendirildiğinden (ki olması gereken bu) yarıfinali 919 puan yerine 819 puanla tamamlayacağım.

Sorulardan biri geçen seneki gibi olasılık sorusuydu. Yine geçen seneki oyunların benzerleri vardı. Kelime bulmaca (+/-), işlem tablosu (sihirli kareler), anagram (kelime)...

Ancak, 5nci soru sayılar teorisinden basit bir kurala dayalıydı. Eğer bunu daha önce görmüşseniz, oldukça basit bir soru, aksi halde 50 puanlık bölümü için bir süre düşünmek gerekiyor. (Ama kuralsız da bulunabilecek bir soruydu.)

Yaş problemi, biraz deneme-yanılma metoduyla çözülüyordu. Ama deneme-yanılma yapılacak sayıları seçmek işin en zevkli kısmıydı.

İlk defa çözdüğüm küpün farklı açılardan görünüşü sorusunun çok basit olduğunu düşünüyorum. Tabii, soruyu doğru anlamışsam. Bunu puanlar açıklandığında öğreneceğim.

Sudoku sorusu ise, kısmen kolaydı. İlk denemede bulduğunuz blok, sizi doğru cevaba götürüyor. Belki önemli olan tek şey bu soru için, soruyu doğru anlamak diyebiliriz.

Kelime (+/-) soruları da doğru ipuçlarını değerlendirdiğinizde kolay sayılırdı.

~100 kişinin katıldığı Soru Maraton'una göre, daha fazla eğlendiğimi söyleyebilirim. 2 saat boyunca, sorular üzerinde uğraşmak gerçekten zevkliydi. Emeği geçen herkese teşekkürler.