mathjax

Cuma, Ağustos 26, 2011

Soru Maratonu Cevapları: 2011/1

Uzun süredir bu konuda birşeyler yapmak istiyordum. Bugün nihayet aklıma bir çözüm geldi.

Önce durum tespiti: TZV, Soru Maratonundaki soruların cevaplarını (ve çözümlerini) hiçbir yerde açıklamıyor. Hatta, yarışma sonrasındaki puanların bile hangi sorudan alındığını bilmiyorduk (ama son 2 yıldır en azından bunu gerçekleştirdiler - artık yarışma sonunda hangi sorulara doğru hangi sorulara yanlış cevap verdiğinizi ve hangi sorudan kaç paun aldığınızı öğrenebiliyorsunuz).

TZV yetkililerinin hakkını yememek lazım, kendilerine yazdığım ısrarlı ve yorucu mektupların çoğuna cevap verdiler (ama maalesef hepsine değil). Soru maratonunu takip edenler bilirler, ilk haftalarda katılım yüksek olur ama sonlara doğru 70 kişi civarı kalır. Eee, ne de olsa maraton bu! Herkes maratonu bitiremez.

Puan listesine bakarak ulaştıklarım veya bana ulaşanlar oldu. Fikir alışverişinde bulunduk, güzel arkadaşlıklar kurduk. Hatta ailecek görüştüklerimiz var. Bu tarz şeyleri paylaşmak öğrenciyken kolaydır ama sonrasında ilgilenen pek kalmaz.

Bu diyaloğu arttırmak için bundan sonra cevapları sayfamda yazmaya karar verdim. Soruları veya çözümleri yazma şansım yok. Yarışma devam ettiği için, cevapları da doğrudan yazamam. Hatta, benim cevaplarım doğru bile olmayabilir. Ama birlikte soruları tartışabiliriz diye düşünüyorum.

Amacım, ilk hafta içinde cevap verip, yarışmadaki ek puanların önemini ortaya çıkarmak. Belki de yanlış düşünüyorum, bakalım sizin görüşleriniz ne olacak.

Sistem olarak, bir şifreleme kullanmak gerekiyor. Yaygın olarak kullanılan ve kırılması zor olan MD5 işimizi görür sanıyorum. http://www.md5.net/ veya http://md5.turkyorumcu.com/ ilk karşıma çıkan online md5 hesaplayan site. Kendi cevabınızı bu sitelerde md5'le kodlayın ve buradaki yoruma ekleyin (lütfen alttaki uyarıya dikkat).

Belki ileride fırsat bulursam, javascript kullanarak buraya bir md5 kodlama kutusu koyabilirim.

Not: Lütfen 1 haftası dolmamış sorular için cevaplarınızı paylaşmayın. Her hafta için ayrı bir yazı oluşturacağım, böylece takibi daha kolay olur. Ama ilk 4 soruyu bu yazıda halledelim - gerçi bunlar kolay sorulardı.

Uyarı: Cevabı küçük olan sayılar, tüm md5'ler hesaplanarak listeleme metoduyla bulunabilir. Dolayısıyla, md5'in kırılmasını güçleştirmek için her soru için bir anahtar kelime belirleyebiliriz. Kolaylık açısından "esintiler" kelimesinin yanına cevabınızı ekleyerek (mesela cevap 123 ise, esintiler123 kelimesini) elde edeceğimiz kodu md5'le şifreleyerek burada açıklayabilir/karşılaştırabilirsiniz.

cevap=123 ise md5(esintiler123)=
1. Hatalı Gönderim: 9119425cfba79237da1db214ab99e848
2. Top Oyunu: 3a3fddaeca66a6b0f488a7828d93b1c4
3. Sahte Banknot: [cevap küçük]
4. Tersli Sayi: 9408a17202ddd0d2b78e6c6a0aed8a68

Salı, Ağustos 23, 2011

PuzzleUp ve TZV

Daha önce kendilerine yazmış olmama rağmen, bu konuda bir cevap bile vermeyen, açıklama yapmayan TZV'yi kınıyorum: PuzzleUp adlı yarışmada eski soruları (Soru Maratonu 2008) aynen kullanıyorlar. Tepkimi göstermek için henüz yayınlanmamış olan soruların cevaplarını buradan ilan ediyorum.

Bu tepkiye TZV'nin ilgisizliği yol açmıştır. Önceki 4 sorunun cevabını vermiyorum. Belki TZV bir değişiklik yapar ve bu yanlışından döner ve yarışma ağız tadıyla devam eder.

Edit [14.09.2011]: Tatmin edici olmasa da vakıftan bir cevap alabildiğim için cevapları siliyorum. Yarışmacı arkadaşlara başarılar...