mathjax

Pazar, Aralık 06, 2009

Yarı Final

Bugün, Oyun-2009'un yarı finali vardı. İlk defa kendimi finale çok yaklaşmış hissettim.

Öncelikle, bu sene İzmir'deki yarı final İzmir Türk Koleji'nde yapıldı. Katılımcıların yaş ortalaması geçen yılların aksine, oldukça düşüktü. İlköğretimden öğrencileriydi katılımcıların neredeyse tamamı. Saçları kırarmış ve/veya dökülmüş bizlerden sadece birkaç kişiydik koca salonda.

İTK'nın sınavı yemekhanede yapmasını biraz yadırgadık doğrusu. O kadar büyük ve prestijli bir okulda tüm yarışmacıları bir salonda toplamak ne kadar doğru bilmiyorum. Neyse ki, pek sorun yaşanmadı.

Bir dernek tarafından yapıldığı ve gönüllü yarışmacıların sınava (yarışmaya/oyuna) girdiği düşünülürse, başarılı sayılabilir...

Sorular, eleme sorularının aksine çok daha kolaydı. Geçen sene 4 soru cevaplayabilmişken, bu sene neredeyse soruların tamamını çözüyordum. Neredeyse diyorum, çünkü birinci soruyu heyecan ve acelecilikten dolayı 9638147250 olarak yanıtlamak yerine 9638527014 cevabını yazdım. Sonuçlar, sadece cevaba göre değerlendirildiğinden (ki olması gereken bu) yarıfinali 919 puan yerine 819 puanla tamamlayacağım.

Sorulardan biri geçen seneki gibi olasılık sorusuydu. Yine geçen seneki oyunların benzerleri vardı. Kelime bulmaca (+/-), işlem tablosu (sihirli kareler), anagram (kelime)...

Ancak, 5nci soru sayılar teorisinden basit bir kurala dayalıydı. Eğer bunu daha önce görmüşseniz, oldukça basit bir soru, aksi halde 50 puanlık bölümü için bir süre düşünmek gerekiyor. (Ama kuralsız da bulunabilecek bir soruydu.)

Yaş problemi, biraz deneme-yanılma metoduyla çözülüyordu. Ama deneme-yanılma yapılacak sayıları seçmek işin en zevkli kısmıydı.

İlk defa çözdüğüm küpün farklı açılardan görünüşü sorusunun çok basit olduğunu düşünüyorum. Tabii, soruyu doğru anlamışsam. Bunu puanlar açıklandığında öğreneceğim.

Sudoku sorusu ise, kısmen kolaydı. İlk denemede bulduğunuz blok, sizi doğru cevaba götürüyor. Belki önemli olan tek şey bu soru için, soruyu doğru anlamak diyebiliriz.

Kelime (+/-) soruları da doğru ipuçlarını değerlendirdiğinizde kolay sayılırdı.

~100 kişinin katıldığı Soru Maraton'una göre, daha fazla eğlendiğimi söyleyebilirim. 2 saat boyunca, sorular üzerinde uğraşmak gerçekten zevkliydi. Emeği geçen herkese teşekkürler.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

sizce 14 -21 yaş kategorisinin sınırı ne olur? be 8 yaptım girer miyim? bir de finalde sözlü sınav nasıl oluyor bir bilginiz var mı

Uğur dedi ki...

14-21 yaş grubunda, üniversite öğrencileri ve lise öğrencileri var. Başarılı lise öğrencilerinden, belki olimpiyatlarla uğraşanlardan, bu etaptan 900 puan almalarını bekleyebiliriz. Ama, katılım hakkında bilgimiz olmadığından, sonuçlar açıklanana kadar bekleyeceğiz. Bence 800 puan iyi bir puan.

Üniversite öğrencilerinden katılımın ne düzeyde olduğunu bilmiyorum. Mühendislik ve matematik bölümlerinde okuyan iddialı arkadaşların yine 900 puanı elde etmeleri gerekir.

Önceki yıllara göre kısmen kolay bir sınavdı. Ama, sınav heyacanı (belki tecrübesizlik) ya da zamanı iyi kullanamama gibi sebeplerle istenilen başarı elde edilemeyebilir. Bakınız, şekil 1-a, 900+ yapabilecekken 769 puan bekliyorum. Final için hiç umudum yok. Ama sonuçların açıklanmasını da sabırsızlıkla bekliyorum.

Başarılarının devamını dilerim.
Sevgiler.

orestes dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
orestes dedi ki...

Uğur Hocam ben eleme soruları ile epey uğraştım. TZV sitesinde cevapları edindim ama tatmin edici değil. Yani cevabın o olduğunu gördüğümde neden demek zorunda kalıyorum.
Örneğin 1. sorunun çözüm yolu anladığım kadarıyla geometrik şekillerin adlarında, şekillerin içindeki rakamlara denk güşen harflerdi. Bu metodu soruyu ilk gördüğümde izledim fakat elips şekli içinde 6 harfi vardı fakat elips te 6. bir harf yok. Bu yüzden bu soruyu atladım.
2. soruda doğru olduğunu ispatlayabileceğim bir çok dizi buldum ve bu yüzden eledim.
3,5,6,7,8,9 sorularını doğru çözmüştüm çünkü soru modeli net bir yanıta götürüyordu.
Geri kalan sorular ile ilgili yorumlarınızı ve çözümlerinizi merak ediyorum. Teşekkürler...

Çağıl Ündar