mathjax

Cuma, Temmuz 17, 2009

İnternet üzerinden alışveriş

İnternet üzerinden alışveriş yapmak son zamanlarda oldukça yaygınlaştı. Özellikle küçük yerlerde bulunmayan parçaları temin etmek için ya da büyükşehirlerde o koşuşturmanın içine girmemek için, birçok standart ürünü hem de çok daha ucuza internet üzerinden satın alabiliyoruz.

Yurtdışından yapılan alışverişler de bunun bir parçası hatta bu alışverişlerin çoğu yurt dışından (özellikle küçük ev aletleri ve küçük elektronik eşyalar). Bunlara gümrük uygulanmadığı için pek sorun yaşanmıyordu. Ancak, ilgili mevzuata göre 100 € üzerindeki tüm alışverişlerden (ister hediye olsun!) %10 gümrük vergisi + ~33TL damga vergisi uygulanması gerekiyormuş.

Son kriz döneminde ise, hükümet bu unutulmuş gelir kalemini hatırlamış ve artık yurt dışından gelen gönderileriniz posta gümrüğününe takılabilir. Eğer paketiniz geciktiyse, hemen ilgili posta/kargo merkezi ile irtibata geçin ve verginizi ödeyerek teslimatınızı alın. Türkiye'ye satış yapan yurtdışı şirketlerin çoğu, son dakika da haberdar oldukları bu vergiyi "iyi niyetlerini" göstermek için karşılıyorlar. Mesela StrawberryNet, gümrük makbuzunu onlara gönderdiğinizde (kendiniz tarayıcıdan geçirerek, internetten eposta ile gönderebilirsiniz), bu tutarı size ödemeyi taahhüt ediyor. Yalnız, yeni siparişler için herhalde 100 €'nun üzerindeki siparişleri birkaç parçaya bölerek ayrı ayrı göndereceklerdir.

Hükümetin (Gümrük Müsteşarlığının) bu uygulaması, bana daha çok yıldırma politikası gibi geldi. Bir taraftan küreselleşme çabasıyla tüm yerli kaynakları yabancılara satıyorlar, kendi yandaşları için çeşitli vergilerde avantaj sağlıyorlar, ithal otomobil distribütörleri için inanılmaz vergi indirimi yapıyorlar, ama vatandaşın %15-20 daha ucuza temin etmeye çalıştığı küçük ürünlerden vergi almak istiyorlar! Amaç, yerli üreticileri(!) mi korumak (artık üretim kalmadı, neredeyse hepsi dağıtıcı), yoksa elde edilmeyen vergi gelirlerini bu şekilde mi tamamlamak?

Vergi vermek değil zorumuza giden, bilakis hepimiz verelim. Ama, bir taraftan "godamanlar"ı koruyup, diğer taraftan vatandaşının en küçük çabalarını bile vergi ile bastırmalarını çifte standart olarak görüyorum. Bunlar şahsi düşüncelerim...

Hiç yorum yok: