mathjax

Cumartesi, Ekim 29, 2011

Soru Maratonu 2011/4

Oyun 2011 ile Soru Maratonunda kolay soru serisi başladı. Oyun 2011'in geniş çapta duyurulması potansiyel katılımcı olabilecekleri için onları "tavlamanın" bir yolu. Her sene de bu böyle oluyor. Özellikle katılımcılarının büyük çoğunluğunun ilk-ve-orta-öğretim öğrencileri olduğu için Oyun 2011 sorularını çözmeye çalışıp bu tip sorularla yetinmeyen veya kendisini yarı-finale hazırlayan öğrenciler için Soru Maratonu aslında güzel bir fırsat. İlk defa bu maratonu görenleri de korkutmamak ve başarabildiklerini göstermek için, bu kadar kolay soru sorulmasını anlayışla karşılıyorum.

Cevaplar ve anket hakkında eklemek istediğim bir-iki husus var. Ankete katılanların çoğu, "Evet" cevabını veriyor, ama "Hayır" diyenlerin sayısı da az değil. Dolayısıyla ben de en azından bu sene için devam edeceğim.

12. Komşu Toplamları: 4e8e388c1ce3c7ff3dd7454f63462f06
13. Adaylar ve Oylar: [cevap küçük]

Görüşlerine değer verdiğim bir arkadaşım, "cevap küçük" diyerek aslında cevap hakkında bir kopya verdiğimi yazmış bana. Cevap küçük derken, örneğin "Sekiz Vezir" sorusuna zaten verilebilecek tüm cevaplar küçük. Yani, bu bir kopya değil. Bazı özel sorularda böyle bir sıkıntı olabilir, ama bir veya iki özel durum için sistemi değiştirmeyeceğim. Kötüye kullanan varsa, bu onların problemidir. Amacım, bu sorulara günlerce, hatta haftalarca uğraşıp soruyu doğru çözüp-çözemediğinden emin olamayanlara yardımcı olmak. Ayrıca, her sistemi kötüye kullananlar olacaktır.

Dolayısıyla en ideal çözüm, bence, TZV'ye yazmanız ve geriye dönük cevapların kabul edilmemesini veya ilk hafta bonus puanlarının arttırılmasını istemenizdir. TZV ne kadar ciddiye alır bilmiyorum ama yarışmaya katılmaya devam ettikçe bu sisteme bu şekilde devam etmeyi planlıyorum.

Bir diğer geçerli iddia ise, 2-3 cevap arasında kararsız kalan yarışmacılar için bir doğrulama noktası olacağımız. Açıkçası, 2-3 cevaba kadar soruyu çözmüş ama konuyla ilgili yeterli bilgisi olmadığı için karar veremeyen yarışmacı arkadaşlara yol gösterebiliyorsak ve bu cevaba bakarak birşeyler kazanıyorlarsa, ne mutlu bize. Amacımız da kısmen bu, kendini gelişitirmeye çalışanlara destek olmak, büyümek ve öğrenmek. Zaten puanlama sistemi değişirse, bunu sorun olarak görenlerde rahatlayacaktır sanırım.

Son olarak, günün önemini vurgulayarak bitirelim:
Cumhuriyetimiz ve Bayramımız Kutlu Olsun. Ne Mutlu Türküm Diyene!

2 yorum:

Adsız dedi ki...

hocam merhaba ben bazı soruları çözmekte zorlanıyorum. Bana önerebileceğiniz kaynak kitap veya yayın varmıdır? Şimdiden teşekkürler iyi çalışmalar

Uğur dedi ki...

Öncelikle, bu bir birikim işi. 1-2 kitapla bu iş bitmez. Zeka ve oyunlar üzerine piyasada birçok kitap/dergi var. Benim çocukluğumda, "Beyin Cimtastiği" diye bir dergi vardı. TZV'nin çıkardığı Oyun dergisi var. NTV yayınlarından "Rus Ruletinde Nasıl Kazanırsınız ve Diğer Ölümcül Mantık Soruları" da eğer bu sorularla daha önce karşılaşmadıysan güzel bir kitap.

Selçuk Aslan'ın "Düşünme Kulesi" serisi var. Yine, internet üzerinde takip edebileceğin birçok site var. Açıkçası, ilgini çekeni senin bulman gerekiyor. Hangisi hoşuna giderse...

Aslında, zeka soruları genelde farklı bir bakış açısı gerektirir. Olaylar ve kavramlar arasındaki (örtülü) ilişkiyi görme ve çözümleme becerisi ister. Bu yüzden, olabildiğince farklı kaynaktan, farklı türden, farklı içerikten öğrenmek gerekir. Genelde, tüm olası durumları sistematik bir şekilde düşünüp, cevaba en hızlı giden stratejiyi geliştirmek gerekir. Bunun için de olasılık ve kombinatorik genelde önkoşuldur.

Not: Soruların çoğu -eğer tecrübeli değilsen- gerçekten zor. Tecrübeliler için bile her yıl inanılmaz zor sorular geliyor. İşin sırrı bıkmadan, sıkılmadan, cevabı bulana kadar soruyla uğraşmak. Çözdüğün zaman, zaten çözdüğünden emin oluyorsun, ve bu arada yeni bir yöntem geliştirmiş oluyorsun. Bazı soruların cevabını bir dakikadan kısa sürede bulurken, bazıları için aylarca uğraşman gerekiyor. "Aylarca" derken abartmıyorum, cidden "aylarca"yı kastediyorum.