mathjax

Perşembe, Aralık 08, 2011

Soru Maratonu: Futbol Maçı

Bu haftanın sorusunda bir açıklama yapmak gerekiyor. Bunu TZV'ye bildirdim ancak her zamanki "umarsamaz" tavrını sergileyen TZV hiçbir açıklama yapmadı. Umarım soruyu daha sonra iptal etmezler.

Sorunun iyi anlaşılması için, takımların gol atma olasılıklarının eşit olup olmadığı, ya da, tüm muhtemel senaryoların eşit olasılığa sahip olup olmadığı soruda belirtilmeliydi. Demek istediğim nokta, meselâ durum 3-2'yken bir sonraki gol sonucu ya 4-2 olacak ya da 3-3 olacak. Bu iki olayın gerçekleşme olasılığı eşit midir? Tabii ki, eğer durum 6-5 olmuşsa, bir sonraki skor 7-5 olacak, burada ihtimal hesabı yok.

Ama, sanırım istenen, tüm olası senaryolar içinden, istenen özellikte olanların oranı (yani olasılığı değil). Yani verilen skor için muhtemel 12345 sonuç varsa, ve bunlardan 1234 tanesi istenen koşula uyuyorsa, o zaman cevap 1234/12345.

Her iki durumda cevaplar (doğal olarak) çok farklı çıkıyor. Umarım, soruyu doğru şekilde anlamışsınızdır. Cevabı haftaya (her iki senaryo için de cevabı vereceğim).

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Hocam bence cevabı küçük olan soruların cevaplarını da birleştirerek hashle.7 soruya sınırlı cevap demişsin mesela,bu 7 sorunun da cevabı yanyana konularak hashlenebilir.Böylece denenme ihtimalleri kalmaz. Hem kontrol de edebiliriz.

Uğur dedi ki...

TZV puan güncellemesi yapmadığı için, bahsettiğin şekilde cevapları kodladım: burada bulabilirsin.

Adsız dedi ki...

Bence 7 cevabın yanyana konularak şifrelenmesi denenme ihtimalini kaldırmaz.Şu an maratonu bırakmayıp devem edenler bu sorulardan en fazla 1 2 tanesini boş bırakmış yada yanlış yapmıştır ve bu sorulara cevap olabilecek sayılar sınırlı olduğundan kolaylıkla denenebilir..
eyüp

Uğur dedi ki...

Merhaba Eyüp;

Bunun farkındayım, ancak TZV puan güncellemesi yapmadığı için bu yolu seçtim. Tabii ki 6 soruyu doğru yapan, 7nciyi deneyerek bulabilir ama hangi 6sını doğru yaptığını bilmesi gerekiyor, yani sadece 1 sorudan şüphelenecek. Bence, bu kadarı telafi edilebilir. Zaten kala kala 50 kişi kaldı yarışmaya devam eden.

Saygılar,
U.

Not: Soruların içinde zaten 3-4 tane yeterince zor soru var. Eğer diğerlerini yapacak kadar başarılıysa bir yarışmacı, sadece 1 (en fazla 2) sorusu için deneme-yanılma ile uğraşmaz (uğraşmamalı) ve uğraşırsa da bu noktada bence önemsiz.